Evdeki Tüm Cihazlarda Tasarruf Sağlayacak Proje Geliyor!

Enerji Bakanlığı’nın enerji verimliliğine yön verecek TAŞ 2023 eylem planı 2017’de hayata geçecek. Proje ile evdeki tüm cihazlar birbiriyle konuşarak enerji tasarrufu sağlayacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, enerji verimliliğini artıracak "Türkiye Akıllı Şebekeler 2023 Vizyon ve Strateji Belirleme Projesi'ni (TAŞ 2023) 2017'nin ikinci yarısında başlayacak. Proje ile evdeki tüm cihazların birbiri ile konuşması sağlanarak enerji tasarrufunun artırılması amaçlanıyor.

2017'DE DEVRED

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Genel Sekreteri Uğur Yüksel, "Ev otomasyonu sisteminin dünyada giderek örnekleri artıyor, Türkiye'de de artacak. Evdeki tüm cihazların birbiri ile konuşması gerekiyor. Uygulama tüketicinin maksimum verimlilikle enerji kullanmasını sağlayacak" diye konuştu. Bui yılın ikinci yarısında devreye girecek TAŞ 2023 ile akıllı şebeke kavramının kapsamının ve uygulanacak teknolojinin ortaya konulması ve bu kapsamda bir yol haritası hazırlanması amacıyla 9 elektrik dağıtım şirketi bir proje geliştirdi. Yüksel, "Ev otomasyonu sisteminin dünyada giderek örnekleri artıyor, Türkiye'de de artacak. Evdeki tüm cihazların birbiri ile konuşması gerekiyor. Uygulama tüketicinin maksimum verimlilikle enerji kullanmasını sağlayacak. Enerji Bakanlığı da bununla ilgili plan hazırlıyor" dedi. Yüksel, 38 milyon elektrik abonesinin akıllı sayaca geçirilmesinin Türkiye'ye maliyetinin ise 6-7 milyar euro olabileceğini kaydetti.

MÜŞTERİ ODAKLI

Yüksel, enerjide müşteri memnuniyeti odaklı yeni döneme ilişkin ise "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak elektrik sektörü için bir numaralı önceliğin tüketici memnuniyeti olduğunu belirledi. Bu nedenle 5 ilde daha çağrı merkezi açılacağını ve toplam 2 bin 28 kişilik istihdam yaratılacak" dedi. Yüksel, arıza bakım onarım elemanı sayısının da 14 binlerden 18 binlere çıkartılacağını ifade etti.

KAYNAK: Sabah