Finlandiya Kömürü Bitiren İlk Ülke Olma Yolunda

Finlandiya hükümeti, 2030 yılına kadar gezegenin en kirli yakıtlarından biri olan kömürü bırakmayı planladığını açıkladı. Yasal düzenleme Mart ayında Finlandiya Meclisi’ne sunulacak.

Birgün’den Mehmet Gündüz’ün haberine göre Finlandiya Ekonomiden Sorumlu Bakanı Olli Rehn, “Finlandiya kömürü yasaklayan dünyadaki ilk ülkeler arasında yer alacak” dedi.

Rehn, bunun Finlandiya’nın sera gazı emisyonlarının 2050 yılına kadar yüzde 80 oranında azaltılması yönündeki iddialı hedefinin bir parçası olduğunu ifade ediyor. Rehn Reuters’e verdiği demeçte, “Uluslararası iklim hedeflerine ulaşmanın tek yolu kömüre son vermek” diye konuştu.

Hazırlanan “2030 ve Sonrası için Enerji ve İklim Stratejisi” adlı çalışmaya göre Finlandiya 14 yıl içinde kömüre son verecek. Bu çalışmaya göre Finlandiya, fosil enerji kaynaklarını biyo yakıtlara ve yenilenebilir enerjiye çevirerek 2050 yılına kadar enerji üretiminde karbon salınımını sıfıra yaklaştırmayı amaçlıyor. Çalışma, Mart ayında onay için Finlandiya parlamentosuna sunulacak.

Yüzde 45 yenilenebilir

Şu anda, Finlandiya kömürden yüzde 8’lik bir enerji kullanıyor, yenilenebilir kaynaklar ve nükleer enerji sırasıyla yüzde 45 ve yüzde 34’ü oluşturuyor.

Finlandiya oldukça katı

Finlandiya, kömürü ortadan kaldırmayı düşünen tek ülke değil. Diğer Avrupa ülkeleri ve Kanada aynı plana sahip.

Bununla birlikte, Finlandiya’nın planı daha katı görünüyor. ZME Science’a göre, Fransa ya da İngiltere gibi kömürlü santralların aşamalı olarak kaldırılacağı ülkelerde, kömürün ticaretine izin veriliyor ve satın alınan kömürle enerji üretimi kısmen devam ediyor. Finlandiya ise kömürü yasaklamakla kalmıyor ayrıca kömürden üretilen enerjinin ülkeye girişini dahi yasaklıyor.

‘Kömür yok olacak’

Aalto Üniversitesi’nde araştırmacı olan ve Avrupa Akademileri Bilim Danışma Konseyi’ndeki enerji programının başkanı Peter Lund, New Scientist’e verdiği demeçte, “Temelde kömür, Finlandiya pazarından yok olacak” dedi.

“Tabii ki, Finlandiya’daki herkes plandan memnun değil” diyen Peter Lund, kararın çevre politikaları açısından oldukça radikal olacağını belirtiyor.

Fin Enerji Genel Müdürü Jukka Leskelä, düzenlemeye karşı çıktığını duyuran isimlerden.

KAYNAK: yesilgazete.org