Fransa, enerji dönüşümü için 20 milyar Euro harcamayı planlıyor

Fransa, 9 milyarı enerji verimini artırmak, 7 milyarı yenilenebilir enerjiyi artırmak, 4 milyarı da daha yeşil arabalara dönüşüm için toplamda 20 milyar Euro’luk yatırım yapmayı planlıyor.

Fransa’da sera gazı emisyonlarının yüzde 20’lik kısmı binalardan kaynaklandığı için, hükümet 9 milyarlık yatırımı düşük gelirli hanelere ve devlet binalarına ısı yalıtımı iyileştirme programları uygulayarak, bu oranı düşürmeyi hedefliyor. Hükumet, yılda 75,000 konutun toplamda 5 senede 375,000 konutun yenilenmesini planlıyor.

Ayrıca 7 milyarlık kısmını ise yenilenebilir enerjinin büyümesini hızlandırmak için kullanacak. Bu yatırımla Fransa’daki yenilenebilir enerjiyi artırarak 5 yılda yüzde 70 büyütmeyi hedefliyor.

Yatırımlar aynı zamanda küresel ısınma ile mücadelede araştırma ve yenilikçi sistemler için de kullanılacak.

Hükümet 4 milyarlık yatırımı da taşıtlar için kullanacak. Taşıtlardan yayılan kirliliği azaltmak için, çevreyi daha az kirleten taşıtlar alarak eskileriyle değiştirecek. Özellikle toplu taşıma araçlarını değiştirerek sera gazı emisyonlarını azaltmış olacak. Programa göre benzinli araçlarda 1997, dizel araçlarda 2001 modelden eskileri, toplamda 10 milyon eski aracı aşamalı olarak kaldıracak.

Kaynak: enerjienstitusu.com