İklim Değişikliği İstanbul ve İzmir’de 15 Milyar Dolarlık Hasar Yaratabilir

Climate News Network’ün yayınladığı habere göre, iklim değişikliği Avrupa’daki mega kentleri tehdit ediyor.

Bask İklim Değişikliği Merkezi’nde çalışmalarını yürüten bilim insanları, aralarında İstanbul ve İzmir’in de bulunduğu 19 büyük Avrupa kıyı şehrinin karşı karşıya olduğu tehdidi inceledi. Yapılan araştırmaya göre iklim değişikliği yüzünden yükselecek olan deniz suları, bu 19 şehirde 2100 yılında yıllık 40 milyar dolarlık bir hasara neden olacak. İstanbul ve İzmir’de ise yılda 15 milyar dolarlık hasar ortaya çıkabilir.

Fosil yakıt kullanımı ve diğer insan aktivitelerine bağlı olarak hızla değişen iklim ve artan hava sıcaklıkları deniz seviyesinin yükselmesine neden olacak. Dünya’daki karasal alanın sadece beşte biri deniz seviyesinden 10 metre yükseklikte, fakat dünyanın en büyük şehirleri bu kıyı şeritlerinde bulunuyor. Bu bölgeler, 7 milyarlık toplam nüfusun onda birine de ev sahipliği yapıyor.

Nüfusu beş milyondan fazla olan üç mega şehirden ikisi bir kıyı şeridinde bulunuyor. Ayrıca bu şehirler, giderek büyümeye devam ediyor. Başta İstanbul, Barselona, Londra ve Kopenhag olmak üzere, Avrupa’daki büyük şehirler deniz kenarında kurulu ve iklim değişikliği yüzünden yükselecek olan deniz seviyesi tehdidi ile yüz yüze.

İspanyol bilim insanları, bu tehdidin ekonomik etkilerini incelemek için, Avrupa’daki 19 mega şehrin iklim değişikliğinden nasıl etkileneceğini hesaplayan bir ekonomik model oluşturdu. Yapılan analize göre, 2100 yılında bu şehirlerde, deniz seviyesindeki yükselme sebebiyle yıllık 40 milyar dolarlık hasar görülebilir.

İstanbul ve İzmir tehlike altında

İncelenen 19 şehir arasında İstanbul ve İzmir de bulunuyor. İklim değişikliğinin etkileri arttıkça, deniz seviyesindeki yükselme ve iklim kaynaklı afetler (kasırgalar, fırtınalar, seller vs.) yüzünden ekonomik hasarın artacağını hesaplayan araştırma, Türkiye’deki iki büyük şehrin, ciddi ekonomik risk ile karşı karşıya olduğunu ortaya koyuyor.

Araştırmaya göre, İstanbul ve İzmir iklim değişikliği yüzünden en çok mali kayba maruz kalacak ilk üç şehir arasında gösteriliyor. İstanbul, 2030 yılında, yıllık ortalama 201 milyon dolar hasar ile yüz yüze kalacakken, bu rakam, fosil yakıtlardan vazgeçilmez ve dolayısıyla iklim değişikliği durdurulamaz ise, 2100 yılında yıllık 10 milyar dolara kadar çıkıyor. İzmir’de de benzer bir durum gözleniyor; İzmir 2030 yılında iklim değişikliği yüzünden yıllık 132 milyon dolar kaybedecekken, bu rakam 2100 yılında 6 milyar dolara çıkıyor.

KAYNAK: www.dunya.com