Ülkemizdeki Binalarda %20’den %70’e Kadar Enerji Kaybı Var

Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER) İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, "Enerjide verimliliği ve tasarrufu sağlamak için ısı yalıtımı çok önemlidir. Ülkemizdeki binalarda yüzde 20'den yüzde 70'e kadar varan enerji kaybı var. İstatistikler gösteriyor ki mevcut binalarda ısı yalıtımından dolayı kayıplar yaşanıyor." dedi.

Alkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Türkiye'de ve dünyada sanayileşme ve şehirleşmenin yaygınlaşmaya devam ettiğine işaret eden Alkin, "Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de 7'den 70'e her sorumlu bireyin ısı yalıtımı, enerji verimliliği ve enerji tasarrufu konusunda bilinçli hareket etmesi gerekiyor. Tasarruf yöntemlerinin öğrenilmesi, bu yöntemlerin tüm yaşam alanlarında uygulanmasının sağlanması, yönetmelik ve kanunlara uygun hareket edilmesi bir borçtur." diye konuştu.

Enerji kaynaklarının doğru ve verimli kullanılmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Alkin, her zamankinden daha değerli hale gelen enerji kaynaklarından daha uzun süre yararlanılması gerektiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Alkin, küresel ısınma ve iklim değişikliklerinin enerji verimliliğini de etkilediğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Hızla artan dünya nüfusu ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak enerjiye ihtiyacımız her geçen gün artıyor. Buna karşılık bilinçsiz kullanım sonucu mevcut enerji kaynaklarımız ise hızla azalıyor. Gelecek nesillerin de yeryüzünde az olan doğal kaynaklarımızı kullanabilmeleri için çevreyi korumalı, yenilenebilir enerji ile enerji tasarrufu konularına dikkat etmeliyiz. Enerjiyi verimli kullanmadığımız takdirde gelecek nesillerin kullanabileceği enerji kaynakları olmayacak. Öte yandan tükettiğimiz enerjinin maliyeti, ülkemizin ekonomisini de etkilemekte. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki enerji verimliliği ve tasarrufu ile sorunlar azaltılabilir. Ülkemizin enerjide dışa bağımlılığının azalması, ekonominin canlanması, istihdamın artması, enerji verimliliği ile elde edilir."

 "Enerji tasarrufu önce yapılarda sağlanmalı"

Türkiye'de enerji verimliliğini yaygınlaştırabilmek için ısı yalıtımı uygulamalarında mevcut standartların güncelleştirilmesi ve mevcut olmayan konularda yeni standartların hazırlanması gerektiğini anlatan Emre Alkin, enerjinin temiz elde edilmesi kadar kullanılan enerjinin verimliliğinin de önem taşıdığını söyledi.

Türkiye'de enerji verimliliğinin öncelikle yapılarda sağlanması gerektiğinin altını çizen Alkin, şunları kaydetti:

"Enerjide verimliliği ve tasarrufu sağlamak için ısı yalıtımı çok önemlidir. Ülkemizdeki binalarda yüzde 20'den yüzde 70'e kadar enerji kaybı var. İstatistikler gösteriyor ki mevcut binalarda ısı yalıtımından dolayı kayıplar yaşanıyor. Yeni yapılan binalar aynı metotlarla yapılırsa yine aynı sorunlar ortaya çıkacak. Konutlar Türkiye'deki enerjinin yüzde 40'a yakınını kullanıyor. Binalarda iç ısı ile dış ısı arasındaki ısı farklılıkları, binaların ısıtılmasında ya da soğutulmasında ciddi problemler oluşturuyor. VERİMDER olarak başlattığımız çalışmalarla önümüzdeki 5 yılda binalarda enerji tasarrufunu yüzde 20 daha artırmayı hedefliyoruz. Binaların kış aylarında daha sıcak, yaz aylarında daha serin kalmasının yolu, ısı geçişlerini en aza indiren ısı yalıtımından geçiyor. Verimli kullanılan enerji ile ısınma ve soğutma maliyetleri azalarak tasarruf sağlanıyor. Böylece hem kendimizin hem de ülkemizin ekonomisine katkı sağlamış oluyoruz. Ayrıca yakıt tüketimini azaltarak çevre kirliliği ve küresel ısınmaya karşı pozitif katkı sağlarız. Ülkemizde ısınmak için harcanan paranın yarısı boşa gidiyor. Bu nedenle enerji verimliliği konusunda çok hassas olmalıyız."

Kaynak: www.haber7.com/samsun/2673357-ulkemizdeki-binalarda-yuzde-20den-yuzde-70e-kadar-enerji-kaybi-var