Karbon Yakalama Teknolojisi Geliştirene 100 Milyon Dolar Ödül!

Tesla ve XSpace CEO’su Elon Musk en iyi karbon yakalama teknolojisini geliştirene 100 milyon dolarlık ödül vereceğini açıkladı.

Dünyanın en zenginleri listesinde zirvede bulunan Elon Musk Twitter’dan yaptığı paylaşımlar ile en iyi karbon yakalama teknolojisini geliştirene 100 milyon dolarlık bağışta bulunacağını açıklarken, yarışmaya dair detaylar paylaştı.

  • Yarış 2025 yılına kadar sürecek
  • İlk 18 ayda belirlenecek 15 ekibe 1’er milyon dolar verilecek
  • Ödülü kazanan ekibe 50 milyon, ikinci olan ekibe 20 milyon, üçüncü olan ekibe ise 10 milyon dolar verilecek.
  • Yarışı kazanan ekipten, atmosfer ya da okyanustaki karbondioksiti yakalayarak bunu çevresel açıdan risk oluşturmayacak güvenli yerlerde kilitlemesi istenecek.

Karbon Yakalama Teknolojisi Nedir?

Fosil yakıtların kullanımı sonucunda CO2 gazı, yani karbondioksit oluşur ve bu gaz güneş ışınların uzaya yansıtarak küresel ısınmaya neden olur. Isınma emisyonlarını yakalamak ve küresel ısınmayı istenilen seviyelerde tutabilmek için birçok çalışma yapılıyor. Şimdiye kadar özellikle emisyonların azaltılması üzerinde duruldu ancak küresel ısınmayı istenen seviyelerde tutabilmek adına bir fabrika veya tesisten salınan zararlı gazların yakalanarak güvenli bir yerde depolanması anlamına gelen karbon yakalama teknolojisinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına ihtiyaç var.