AUSTROTHERM geoBLOCK®

 

Genleştirilmiş Polistren- EPS ürünlerinin Avrupalı üreticisi Austrotherm Türkiye, inşaat dünyasına yeni bir ürün sundu. Austrotherm geoBLOCK®.

Austrotherm geoBLOCK® granüler polistiren boncukların ön şişirme ve kalıplanması neticesinde üretilen, geoteknik mühendisliği uygulamalarında kullanılan, hafif ve kapalı gözenekli yapıya sahip genleştirilmiş polistiren (EPS) bloktur. Özellikle otoyol, köprü ve yaklaşma rampaları inşaatlarında zemine binen yükü hafifletmek amacıyla kullanılır. Zamandan ve maliyetten tasarruf Austrotherm geoBLOCK®‘un müteahhitlere sunduğu en önemli faydalardır.

Bilindiği üzere özellikle gevşek/zayıf zeminler otoyollar ve köprüler için her zaman sıkıntı yaratmaktadır. Bu tür zeminler üzerine inşa edilecek otoyol dolgularının inşaat sırasındaki ve sonrasındaki stabiliteleri tasarımın önemli bir adımıdır. Hem ülkemizde hem de dünyada yerel zemin koşullarının pek çok farklı ıslah metotlarıyla iyileştirilerek üzerlerine dolgu inşası başarı ile uygulanan bir metottur. Ancak, saha imalatlarının tamamlanması süreci güzergâhların trafiğe açılma sürelerinin uzamasına sebep olmaktadır. Ayrıca, oturma ve stabiliteye karşı güçlendirilecek olan yerel zemin koşullarının derin tabakalara kadar inmesi durumunda imalat maliyetleri önemli mertebelerde artmaktadır.

Bu kısıtlara çözüm olarak Dünya’da EPS bloklar ilk defa Norveç Karayolları İdaresi (NPRA) tarafından 1972 yılında otoyol dolgusu olarak kullanılmıştır. Zemin iyileştirmesine gerek duyulmadan oturmaları önleyen bu başarılı uygulamayı takiben 1983 yılında Fransa’da ilk EPS blok dolgu inşası yapılmıştır. Günümüzde 45 yıla yakın kanıtlanmış performansı ile EPS bloklar ile yumuşak killi zeminler üzerine otoyol dolgusu inşası pek çok ülkede başarı ile uygulanan kendini kanıtlamış bir teknolojidir.

Austrotherm Türkiye’nin kardeş kuruluşu olan Austrotherm Sırbistan tarafından üretilen EPS bloklar; Sırbistan-Valjevo şehirlerarası yolu üzerinde yol yenileme çalışmalarında başarıyla kullanılmıştır. (AUSTROTHERM EPS 2000mm X 1220mm X 1000mm,1.015,04 M3)

Geniş kullanım alanları bulunan Austrotherm geoBLOCK® aşağıdaki uygulama alanlarında çözümler sunmaktadır;

  1. Otoyol ve inşaat mühendisliği uygulamalarında;
  2. Otoyol dolgusu ve köprü yaklaşım dolgularında,
  3. Otoyol şerit ilavesi için gerekli dolgu imalatlarında,
  4. İstinat yapılarının geri dolgularında,
  5. Menfez üzeri inşa edilecek olan dolgu imalatlarında,
  6. Tünel portallarının geri dolgularında,
  7. Gömülü boru ve alt yapı tesislerini koruma amaçlı dolgularda,
  8. Şev güvenliğinin artırılmasında,

AUSTROTHERM GEOBLOCK® AYNI ZAMANDA BİR MÜHENDİSLİK ÇÖZÜMÜDÜR.

İnşaat Mühendisliği Uygulamalarında Kullanım Süreci Aşağıda Belirtildiği Şekilde Yürütülmektedir;

 ÖN ÇALIŞMA

Austrotherm geoBLOCK® uygulama tasarımı öncesinde projeye ilişkin veriler üzerinden bir ön çalışma gerçekleştirilir. Örneğin, söz konusu proje bir otoyol dolgusu veya bir köprü yaklaşımı inşası ise ilk olarak proje bölgesine ilişkin geoteknik rapor, projenin vaziyet planı ve inşa edilmesi planlanan üst yapıya ilişkin teknik verilerin yer aldığı raporlar masaya yatırılır. Austrotherm’in alanında yetkin geoteknik mühendislerinden oluşan İnşaat Mühendisliği Uygulamaları Departmanın teknik kadrosu Austrotherm geoBLOCK®  uygulamasının ana hatlarını ve proje sürecinde ilerlenecek yolu belirler.

 MÜHENDİSLİK HESAPLARI 

Austrotherm geoBLOCK® uygulamasında kullanılacak EPS ürünler için proje tasarım yükleri altında danisteler, boyutlar ve blok yerleşim düzeni mühendislik hesaplamaları sonucunda belirlenir. Bu aşamada mühendisliğin “güvenilirlik ”ten sonra en önemli kriteri olan “ekonomiklik” göz önünde bulundurularak, tasarım sahaya özel olarak yapılır.

 UYGULAMA

Mühendislik hesapları sonucunda ortaya çıkan Austrotherm geoBLOCK® çözümünün sahada uygulanması Austrotherm’in uygulama koçluğu altında gerçekleştirilir. Böylelikle, Austrotherm geoBLOCK®’u bir çözüm ortağı olarak kullanan uygulayıcının sadece tasarım aşaması değil aynı zamanda uygulama sırasında vereceği destekle de çözümün sorunsuz bir şekilde nihaem i kullanıcısına teslim edilmesini sağlar.

Bir inşaat mühendisliği uygulamaları ürünü olan Austrotherm geoBLOCK® sahip olduğu boyutsal kararlılık, basınç gerilmesi, yüksek mukavemet, düşük su emme, yeterli esneklik teknik özellikleriyle inşaat mühendisliği uygulamalarında – Otoyol, Köprü- sanat yapıları, Altyapı uygulamaları ve binalarda zemin dolgu, zemin yükseltme uygulamalarında güvenle kullanılır.

“Teknik çözümler ve projeye özel şartname ihtiyacı için Austrotherm geoBLOCK İnşaat Mühendisliği Uygulamaları ” bölümümüzle irtibata geçebilirsiniz.

Emre AKINAY İnşaat Mühendisliği Uygulamaları Sorumlusu; geoblocksymbolaustrotherm.compunkttr   +90 (549) 649 09 05

AUSTROHERM TÜRKİYE