Otoyol ve Köprü Yaklaşım İnşasında EPS Blok nasıl kullanılır?

“ Austrotherm geoBLOCK Akasya AVM Bağlantı Yolu Projesi Acıbadem-Kadıköy, İstanbul ”


Austrotherm geoBLOCK® granüler polistiren boncukların ön şişirme ve kalıplanması neticesinde üretilen, geoteknik mühendisliği uygulamalarında kullanılan, hafif ve kapalı gözenekli yapıya sahip genleştirilmiş polistiren (EPS) bloktur.

Otoyol ve demiryolu güzergâhları üzerinde veya köprü yaklaşımlarının inşa edileceği konumlarda zayıf zemin geçişlerinin yer alması durumunda tasarım kriterleri gereğince gerekli önlemler alınmalıdır. Ülkemizde elverişsiz zemin özellikleri fore kazık, jet grout, derin karıştırma, ön yükleme ve benzeri geleneksel çözümler ile elverişli duruma getirilmektedir. Ancak, değinilen bu çözümler inşa süresini uzatmakta ve maliyeti artırmaktadır.

EPS Blok kullanımı ile yerel zemin özelliklerinin iyileştirmesi yerine tasarım yüklerinin en aza indirilmesi amaçlanır. Bir metreküp geleneksel sıkıştırılmış toprak dolgunun yoğunluğu yaklaşık 2000 kg/m3 iken, EPS blokların yoğunluğu ise bu geleneksel dolguların yaklaşık %1’i kadardır. EPS Blok kullanılarak oturma ve taşıma gücü sorununa karşı herhangi bir zemin iyileştirme yöntemine gerek duyulmaksızın dolgunun inşası yapılmaktadır.


Türkiye’de ilk Austrotherm geoBLOCK EPS uygulaması.
Akasya AVM Otoyol - Bağlantı Yolu Projesi –Acıbadem- İstanbul- Mart 2017


Türkiye’de ilk Austrotherm geoBLOCK EPS uygulaması.
Akasya AVM Otoyol - Bağlantı Yolu Projesi –Acıbadem- İstanbul- Mart 2017

İnşaat Mühendisliğinde Austrotherm geoBLOCK Kullanım Süreci

  • ÖN ÇALIŞMA: Austrotherm geoBLOCK® uygulama tasarımı öncesinde projeye ilişkin veriler üzerinden bir ön çalışma gerçekleştirilir. Örneğin, söz konusu proje bir otoyol dolgusu veya bir köprü yaklaşımı inşası ise ilk olarak proje bölgesine ilişkin geoteknik rapor, projenin vaziyet planı ve inşa edilmesi planlanan üst yapıya ilişkin teknik verilerin yer aldığı raporlar masaya yatırılır. Austrotherm’in alanında yetkin geoteknik mühendislerinden oluşan İnşaat Mühendisliği Uygulamaları Departmanın teknik kadrosu Austrotherm geoBLOCK®  uygulamasının ana hatlarını ve proje sürecinde ilerlenecek yolu belirler.
  • MÜHENDİSLİK HESAPLARI: Austrotherm geoBLOCK® uygulamasında kullanılacak EPS ürünler için proje tasarım yükleri altında danisteler, boyutlar ve blok yerleşim düzeni mühendislik hesaplamaları sonucunda belirlenir. Bu aşamada mühendisliğin “güvenilirlik ”ten sonra en önemli kriteri olan “ekonomiklik” göz önünde bulundurularak, tasarım sahaya özel olarak yapılır.


Türkiye’de ilk Austrotherm geoBLOCK EPS uygulaması.
Akasya AVM Otoyol - Bağlantı Yolu Projesi –Acıbadem- İstanbul- Mart 2017

  • UYGULAMA: Mühendislik hesapları sonucunda ortaya çıkan Austrotherm geoBLOCK® çözümünün sahada uygulanması Austrotherm’in uygulama koçluğu altında gerçekleştirilir. Böylelikle, Austrotherm geoBLOCK®’u bir çözüm ortağı olarak kullanan uygulayıcının sadece tasarım aşaması değil aynı zamanda uygulama sırasında vereceği destekle de çözümün sorunsuz bir şekilde nihai kullanıcısına teslim edilmesini sağlar.

 
Teknik çözümler ve projeye özel şartname ihtiyacı için Austrotherm geoBLOCK İnşaat Mühendisliği Uygulamaları  ” bölümümüzle irtibata geçebilirsiniz.

Emre AKINAY İnşaat Mühendisliği Uygulamaları Sorumlusu  

Mobile   :        +90 549 649 09 05

e- mail   :        geoblocksymbolaustrotherm.compunkttr

www.austrotherm.com.tr