Otoyol ve Köprü Yaklaşım İnşasında Austrotherm geoBLOCK® Nasıl Kullanılır?

Genleştirilmiş Polistiren- EPS ürünlerinin Avrupalı üreticisi Austrotherm Türkiye, inşaat dünyasına yeni bir ürün sundu. Austrotherm geoBLOCK®.

Austrotherm geoBLOCK® granüler polistiren boncukların ön şişirme ve kalıplanması neticesinde üretilen, geoteknik mühendisliği uygulamalarında kullanılan, hafif ve kapalı gözenekli yapıya sahip genleştirilmiş polistiren (EPS) bloktur. Özellikle otoyol, köprü ve yaklaşma rampaları inşaatlarında tasarım yükünü hafifletme amacıyla kullanılır. Zamandan ve maliyetten tasarruf Austrotherm geoBLOCK®‘un müteahhitlere sunduğu en önemli faydalardır.

Otoyol ve demiryolu güzergâhları üzerinde veya köprü yaklaşımlarının inşa edileceği konumlarda zayıf zemin geçişlerinin yer alması durumunda tasarım kriterleri gereğince gerekli önlemler alınmalıdır. Ülkemizde elverişsiz zemin özellikleri fore kazık, jet grout, derin karıştırma, ön yükleme ve benzeri geleneksel çözümler ile elverişli duruma getirilmektedir.

Ancak, değinilen bu çözümler inşa süresini uzatmakta ve maliyeti artırmaktadır. Austrotherm geoBLOCK® kullanımı ile yerel zemin özelliklerinin iyileştirmesi yerine tasarım yüklerinin en aza indirilmesi mümkün. Bir metreküp geleneksel sıkıştırılmış toprak dolgunun yoğunluğu yaklaşık 2000 kg/m3 iken EPS blokların yoğunluğu ise bu geleneksel dolguların yaklaşık %1’i kadardır.

Austrotherm geoBLOCK® kullanılarak tasarım yüklerinin en aza indirilmesi sayesinde oturma ve taşıma gücü sorununa karşı herhangi bir zemin iyileştirme yöntemine gerek duyulmaksızın dolgunun inşa edilmesine olanak tanımaktadır.

“Teknik çözümler ve projeye özel şartname ihtiyacı için Austrotherm geoBLOCK İnşaat Mühendisliği Uygulamaları ” bölümümüzle irtibata geçebilirsiniz.

Dr. Emre AKINAY İnşaat Mühendisliği Uygulamaları Sorumlusu;

geoblock@austrotherm.com.tr  +90 (549) 649 09 05

AUSTROTHERM TÜRKİYE