Isı Yalıtımında Kaliteden Taviz Vermiyoruz

Kalite çalışmalarından taviz vermediklerini söyleyen Austrotherm Türkiye Genel Müdürü Selçuk Vanlı, “2018 Kasım ayında ‘kalite bilinci’nin yurt çapında yayılmasına öncülük eden KalDer’in Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ile birlikte organize ettiği etkinlikte Austrotherm Türkiye olarak EFQM Mükemmellikte Yetkinlik 3 Yıldız Ödülü alarak uzun ve kararlı kalite yolculuğunun ilk durağını geride bıraktık” dedi.

Austrotherm Türkiye, 2003’den bu yana Türkiye’de ısı yalıtımı ve 2017’den itibaren de inşaat mühendisliği alanlarında hafif dolgu uygulamalarında faaliyet gösteriyor. Türkiye’de EPS üretimine 2008 yılında Dilovası-Kocaeli fabrikasında başladıklarını söyleyen Austrotherm Türkiye Genel Müdürü Selçuk Vanlı, “Austrotherm, kısa sürede ısı yalıtım pazarında sağladığı başarı ile yeni fabrika ve üretim tesisleri açarak, Türkiye’de üç EPS fabrikası ve üç üretim tesisi ile ısı yalıtım sektörüne hizmet veriyor. Austrotherm Türkiye, Kocaeli-Dilovası, Manisa-Turgutlu, Ankara-Sincan EPS fabrikaları ile Kayseri-İncesu, Trabzon-Arsin ve Diyarbakır-Yenişehir’deki EPS üretim tesislerinde binaların ısı yalıtım ihtiyaçlarına yönelik EPS ürünlerini standartlara uygun olarak üretiyor” dedi. Selçuk Vanlı ile Austrotherm Türkiye’yi ve faaliyetlerini konuştuk.

Austrotherm ne zaman kuruldu? Kuruluş aşamasından bugüne kadar olan süreç hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Bugün Avrupa’da 11 ülkede, 19 EPS fabrikasına ek olarak Türkiye’de üç EPS fabrikası ve üç üretim tesisi ile yüksek kalitede yenilikçi ısı yalıtım ürünleri üretme ilkesini benimsemiş, lider ısı yalıtım malzemesi üreticilerinden biriyiz. Avusturya’da ilk EPS üretimini 1953 yılında yaptık. Austrotherm, Avusturya’nın saygın sanayi kuruluşlarından olan Schmid Industrie Holding’in bir kuruluşudur. 27 ülkede 100’ün üzerinde şirkete sahip, 6 bin 160 çalışanı bulunan Schmid Industrie Holding, faaliyette bulunduğu sektörlerde çok sayıda marka yaratmıştır. Austrotherm Türkiye olarak, 2003’den bu yana Türkiye’de ısı yalıtımı ve 2017 yılından itibaren inşaat mühendisliği alanlarında hafif dolgu uygulamalarında faaliyet gösteriyoruz.

“TÜRKİYE’DE EPS ÜRETİMİNE 2008 YILINDA BAŞLADIK” Üretim tesisleriniz nerelerde bulunuyor? Kapasiteleri nedir? İnşaat sektörüne yönelik hangi ürün gruplarında üretim yapıyorsunuz?

Türkiye’de EPS üretimine 2008 yılında Dilovası-Kocaeli fabrikası ile başladık. Austrotherm, kısa sürede ısı yalıtım pazarında sağladığı başarı ile yeni fabrika ve üretim tesisleri açarak, Türkiye’de hali hazırda üç EPS fabrikası ve üç üretim tesisi ile ısı yalıtım sektörüne hizmet veriyor. Austrotherm Türkiye; Kocaeli- Dilovası, Manisa-Turgutlu, Ankara-Sincan EPS fabrikaları ile Kayseri-İncesu, Trabzon-Arsin ve Diyarbakır-Yenişehir’deki EPS üretim tesislerinde binaların ısı yalıtım ihtiyaçlarına yönelik EPS ürünlerini standartlara uygun olarak üretiyor. Tüm müşterilerine yenilikçi ısı yalıtım çözümleri sunmayı hedefleyen Austrotherm, ısı kayıplarını ve yüksek yakıt giderlerini minimuma indiren Austrotherm EPS ısı yalıtım levhalarından oluşan geniş bir ürün yelpazesine sahip. Austrotherm, müşteri ihtiyaçlarına göre EPS ısı yalıtım levhalarında farklı seçenekler sunabiliyor. En prestijli ve üst klasman ürünü Austrotherm EPS Premium® olmak üzere, en çok satılan ve tercih edilen ürünlerimiz Austrotherm EPS Plus® ve Austrotherm EPS Fassade® 2019 yılının yine parlayan yıldızı... Çatı-cephe, yer-tavan bölgelerinde kolay uygulama avantajına sahip EPS ısı yalıtım levhaları, ekonomik olmanın yanında sağladıkları üstün ısı yalıtım performansı ile binalarda aranan enerji tasarrufunu sağlıyor.

Sektörde sizi farklı kılan faaliyetlerinizden kısaca bahseder misiniz?

Üretimde ve şirket bütünümüzde yaptığımız kalite çalışmaları sonucunda 2018 Kasım ayında ‘kalite bilinci’nin yurt çapında yayılmasına öncülük eden KalDer’in Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ile birlikte organize ettiği etkinlikte Austrotherm Türkiye olarak EFQM Mükemmellikte Yetkinlik 3 Yıldız Ödülü alarak uzun ve kararlı kalite yolculuğumuzun ilk durağını geride bıraktık. Sektörün öncüsü olmaya devam ediyoruz. Ürünü, hammaddeden mamul hale getirilmesi sürecinde takip eden bir yazılıma sahibiz. Patenti bize ait olan bu yazılım sayesinde üretim süreçlerinin her anını kaydediyoruz ve standart dışı bir durumda anlık müdahale edebiliyoruz. Bütün bilgileri müşterimiz istemesi durumunda paylaşabiliyoruz, tüm şeffaflığımız ile çalışmalarımıza devam ediyoruz. Sektörün tek yabancı firmasıyız, ulusal markalarla çalışıyoruz. Fikir üretiyoruz, hem kendimizi hem de sektörümüzü sürekli geliştirmeyi amaçlıyoruz.

“2,4 MİLYON EURO YATIRIMLA ANKARA FABRİKASINI HAYATA GEÇİRDİK Şirket olarak 2019 yılına nasıl bir giriş yaptınız? Orta vade ve yılsonu hedefleriniz neler?

Austrotherm Grup şirketlerinin arasında en önem verilen ülkelerin başında Türkiye geliyor. Geçtiğimiz yıl hedeflerimiz arasında yer alan 2,4 milyon euro yatırımla Ankara fabrikasını hayata geçirdik. Fabrika, 8 bin metrekarelik bir alanda kuruldu. Yılda 300 bin metreküp üretim kapasitesine sahip fabrika güçlü teknolojik bir altyapı ile donatıldı. 2019 yılı için hedeflerimiz arasında özellikle ısı yalıtımı ülke kazanımı bilinçlendirme çalışmaları üzerine yoğunlaşacağız. Ankara fabrikamızda başlattığımız ustalara yönelik verdiğimiz ısı yalıtımı bilinçlendirme seminerleri Türkiye genelinde devam edecek. Önümüzdeki beş yıl içinde büyüme planlarımız var. Toplam üretim tesis sayımızı altıdan sekize çıkarma hedefimiz bulunuyor. Bu hedefler doğrultusunda iki üretim tesisi yatırımı daha yaparak iş ortaklarımız ile birlikte ülke genelinde sektörü, profesyonelleri ve nihai kullanıcıları Austrotherm kalitesiyle bir an önce buluşturmayı hedefliyoruz. Türkiye, grubun büyüme politikası dahilinde Kafkaslar ve Orta Doğu coğrafyalarına genişlemek amacıyla konumlanan bir merkez. Avrupa’nın en batısında Manchester’dan başlayan satış ağımız, Türkiye’deki mevcudiyet ile şu an itibariyle en doğuda Hakkari’ye ulaşıyor.

İnşaat sektörünün bugünkü durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Sektördeki durumun pazara yansıması nasıl oldu?

Mevcut pazardaki stok bina fazlası, ülkemizin içinde bulunduğu zorlu ekonomik şartlarla birleşince maalesef inşaat sektörü için pozitif konuşmak gerçekten zor... Tabii ki bu bir süreç, uygulanacak doğru adımlarla bu süreçten de hızlıca çıkma şansımız bulunuyor. Artan hammadde fiyatları ve ekonomik zorluklardan dolayı son kullanıcının alım gücünün düşmesi de hem üreticiyi hem de müteahhit firmaları olumsuz etkiledi.

Sektörün geleceğini nasıl öngörüyorsunuz?

Austrotherm Türkiye olarak ısı yalıtım sektörüne ürün tedariki sağlıyoruz. Bu bağlamda Türkiye’de ısı yalıtım sektörü için birinci stepte olduğumuzu söyleyebilirim. Bu birinci stepten kastım, ülke olarak ısı yalıtım ihtiyacımız olduğu bilincindeyiz ve bu bilinç günden güne artıyor. Mevcut bina stoğunun halen yüzde 78-80 kadarı ısı yalıtımsızdır. Bu nedenle sektörümüzün geleceğini çok daha iyi görüyoruz. İkinci step olarak ısı yalıtım kalınlıklarını artırma bilincini de Austrotherm Türkiye olarak her platformda anlatmaya devam ediyoruz.

“TÜRKİYE İMSAD İLE GERÇEKTEN SICAK İLİŞKİLER İÇİNDEYİZ” Türkiye İMSAD’ın faaliyetlerini ve Türkiye İMSAD ile ilişkilerinizi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye İMSAD gerçekten sektörümüzün çatı örgütü konumunda ve bizler bunu her platformda hissediyoruz. Türkiye İMSAD, paydaşlarının iştirak konuları dışında özellikle sektör dışı ülkemizin önde gelen firmalarının yetkilileriyle bizleri buluşturarak onların deneyimlerini bizlerle paylaşma imkanı yaratması gerçekten çok önemli... Austrotherm Türkiye olarak Türkiye İMSAD ile gerçekten sıcak ilişkiler içerisindeyiz ve mümkün oldukça Türkiye İMSAD komisyonlarında, Türkiye İMSAD hedeflerine katkı sağlamaya çalışıyoruz.

 

Kaynak: https://www.imsad.org/Uploads/Files/SAYI_38_2019.pdf