Dünyadan Sürdürülebilir 5 Yeşil Bina Örneği

 

 

1.Shanghai Tower (Shanghai, China)

Açılış: 2015

Kullanım: Ofisler, otel ve perakende

Tasarım: Gensler

2.073 feet ile dünyanın en yüksek ikinci binası olan Shanghai Tower, sürdürülebilir olmasının yanı sıra bir mimari harikasıdır.

Binanın etrafına sarılan şeffaf ikinci bir kaplama, doğal havalandırma işlevi gören, enerji maliyetlerini azaltan bir hava tamponu oluşturur ve cepheye dahil edilen 270 rüzgar türbini, dış ışıkları için güç sağlamaktadır.

Bu sayede, kule diğer gökdelenlere göre önemli ölçüde daha az güç kullanır ve platin LEED sertifikasına sahiptir.

2.Bosco Verticale (Milan, Italy)

Açılış: 2014

Kullanım: Konut

Tasarım: Boeri Studio

 

Şehirleri dikey ormana dönüştüren mimari!

 

Mimar Stefano Boeri, bu lüks daireleri, büyük ağaçlar ve çeşitli yer örtücü bitkiler ve çalıları barındıracak çok sayıda alanla tasarladı.

 

Bosso Verticale’nin sahip olduğu bu yeşillik şehrin hava kalitesin yükselmesine fayda sağlıyor.

 

Dünyanın ilk dikey ormanı.

3.Pixel Building (Melbourne, Australia)

Açılış: 2010

Kullanım: Ofisler

Tasarım: Decibel Architecture

Pixel Binası, on yıl önce açıldığında, Avustralya'nın kendi gücünü ve suyunu yerinde üreten ilk karbon-nötr ofis binasıydı.

Binanın enerji tasarrufu sağlayan özellikleri arasında gölge sağlayan ve gerektiğinde gün ışığını en üst düzeye çıkaran renkli, göz alıcı paneller, atık suyu işlemeye yardımcı olan destekler, yağmur suyunu yakalayan bir çatı ve bir dizi dikey rüzgar türbini bulunmaktadır.

4.CopenHill (Copenhagen, Denmark)

Açılış: 2017

Kullanım: Santral ve spor tesisi

Tasarım: Bjarke Ingels Group (BIG)

Amager Bakke olarak da bilinen CopenHill, nihai karma kullanım projesi olabilir.

Hem elektrik üretmek için atık yakan bir enerji santrali hem de dünyanın en yüksek tırmanma kulelerinden birine sahip bir spor tesisi. Ancak en muhteşem özelliği yapay bir kayak ve snowboard eğiminin bulunmasıdır.

Yılda 440.000 ton atık, buhar ve türbinlerle temiz elektriğe dönüştürülüyor ve yakındaki 150.000 evin ısıtılmasına yardımcı oluyor.

5.ACROS Fukuoka Prefectural International Hall (Fukuoka, Japan)

Açılış: 1995

Kullanım: Karışık kullanım, konser salonu

Tasarım: Emilio Ambasz and Associates

Güney Japonya'daki Fukuoka şehri, ACROS ile erken dönemde yeşil mimari hareketine girdi.

Bir taraf normal bir ticari bina gibi görünüyor, ancak diğeri doğrudan Babil'in Asma Bahçeleri fantezilerinizden bir şey. Metaefficient.com'a göre, yaklaşık 197 feet'e kadar ulaşan 15 bahçe terasına sahiptir.

Proje, sınırlı seçeneklerden ve yaratıcılıktan doğdu. Fukuoka sakinleri, şehrin merkezindeki son halka açık yeşil alanlarını kaybetme konusunda öfkeliydi, bu yüzden mimar Emilio Ambasz, kamusal yeşil alanı yukarı çekerek bir uzlaşma yarattı. Teraslar sadece muhteşem görünmekle kalmaz, aynı zamanda binanın sıcaklığını ılımlı hale getirir ve böcekleri ve kuşları destekler.