Eskişehir Şehir Hastanesi Acil Rampası Üzeri Hafif Dolgu Uygulaması

Otoyol, köprü yaklaşımları ve ilgili sanat yapılarının inşaatında hafif dolgu malzemesi olarak kullanılan Austrotherm geoBLOCK®, granüler polistiren boncukların ön şişirme ve kalıplanması neticesinde üretilen, hafif ve kapalı gözenekli yapıya sahip genleştirilmiş polistiren (EPS) bloktur. Geleneksel sıkıştırılmış toprak dolgudan 100 kat daha hafif olmasına karşın yüksek basınç dayanımına sahip olan mühendislik çözümü Austrotherm geoBLOCK®, uygulaması hızlı ve kolay olması aynı zamanda hafif bir malzeme olması nedeniyle bu projede tercih edilme sebebi olmuştur. 35 kg/m3 yoğunluğunda ve farklı yüksekliklerde Austrotherm geoBLOCK® ürünleri kullanılarak acil rampası üzerinde kot yükseltme uygulaması yapılmıştır.

İnşaat mühendisliği departmanının yapmış olduğu analizlerin sonucuna göre kullanılacak Austrotherm geoBLOCK® yoğunluğu belirlenmiştir ve blokların yerleşimi Austrotherm’in deneyimli bir mühendisi eşliğinde yapılmıştır.

Bu mühendislik çözümü, geleneksel yöntem (toprak dolgu, beton dolgu) ile karşılaştırıldığında acil rampasının tabanına etkiyecek tasarım yükleri yaklaşık 100 kat azaltılmış olunduğu gibi aynı zamanda firmaya işçilik ve imalat hızı açısından da büyük bir avantaj sağlamıştır.