Mantolama “Bina Duvarlarının Dıştan Isı Yalıtımı” Nedir?

Bina duvarlarındaki ısı kayıplarını en aza indirmek için bina dış duvarlarının, dışarıdan ısı yalıtım özelliği olan malzemeler ile kaplanmasına “Binalarda Dıştan Isı Yalıtımı” veya “Mantolama” denilmektedir. Ülkemizde ve Avrupa’da binalar için yapılan Dıştan Isı Yalıtımı yaygın olarak EPS-XPS-TAŞ YÜNÜ ısı yalıtım levhaları ile yapılmaktadır. Bu ısı yalıtım levhalarının binanın dış cephesine yapıştırılıp, dübelle sabitlenmesi ve üzerine son kat dış cephe boyası veya sıvasının uygulanması sonrası binanın dıştan ısı yalıtımı yani mantolama tamamlanmış olur. Mantolama sayesinde evimizdeki kaloriferlerle oluşturduğumuz sıcak hava veya klima ile sağlanan serin hava duvarlardan dışarı çıkamaz ve içeride kalır. Bu sayede daha az ısıtma veya soğutma enerjisi tüketiriz. Yani doğal gaz veya elektrik faturamız düşer. Yaşadığımız binada evimizin ortamın insanların yaşayabileceği sıcaklıkta( 23o C) ve %50 bağıl nemde olması, Isıl Konfordur. Mantolama sayesinde bina ısıl konforu sağlanmış olur. Bu kritik faydanın yanında Mantolamanın binaya sağladığı diğer faydalar aşağıdaki gibidir;

  • Bina kabuğunu iklim şartlarına karşı koruyarak donatısının zarar görmesini önler böylece binanın ömrünü uzatır.
  • Binanın tükettiği ısınma enerjisinden %50’ye varan tasarruf imkânı sunar.
  • Binanın ısınma-soğutma amaçlı harcayacağı petrol türevi yakıtların daha az kullanılmasını sağlayarak binanın atmosfere daha az karbon salmasını sağlar.
  • Bina içinde dengeli bir ısıl ortam oluşturarak, sağlıklı yaşanabilir mekân sunar.
  • Duvarlarda iç yüzeylerde terleme sonucu küflenmeler, siyah lekelenmeler, boya kabarmaları/soyulmaları gibi durumlar mantolama yapılan duvarlarda oluşmaz.