Yaz Aylarında Ferahlık!

Yaz aylarında sıcak havanın rahatsızlığını giderecek çareler bulmak ve bu dönemde geçici bir süre için dahi olsa serin bir ortamda barınmak herkesin arzusu haline gelmiştir.

İlk bakışta bu durum ancak klima kullanımı ile çözülebileceği sanılmakta. Oysaki klima cihazları kesin olarak elektrik ile çalışmaktadır, elektrik ise Türkiye’nin en pahalı enerjilerinden biridir, %76 oranında enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz. Önceki yıllarda klima cihazları gerçek ihtiyaçtan ziyade “ lüks “ ü ifade ediyorken şimdi ise temel yaşam gereci olmuş. Kış aylarında farklı ısıtma yöntemleri mevcutken yaz aylarında insanların soğutma için kullanacağı farklı enerji kaynağı imkanı bulunmamaktadır.

Yaz Döneminde Isı Yalıtımı Niçin Gereklidir?

Enerjinin en çok tüketildiği alanlardan biri de binaların soğutma işlevidir. İklimin genelde sıcak olduğu ülkemizde ısı yalıtımı bir çok kişilerce yalnız soğuğa karşı bir önlem olarak bilinmekte, sıcak iklimli yerlerde ısı yalıtımı ya gereksiz görülmekte ya da yeterince önem verilmemektedir. Oysa durum gerçekte tam tersidir. Isı yalıtım malzemeleri ile kışın ısıtılan ortamda sıcağın tutulabildiği bilindiği halde, aynı malzemeler ile de yazın sıcağın içeri girmesine mani olduğu bilinci gelişmemiştir.

Diğer önemli bir unsur ise; sıcağın, binaların cephe, çatı ve teras yüzeylerinde neden olduğu ısısal farklılıktan kaynaklı deformasyonlardır.

Isı yalıtımı olmayan bir binanın bazı yüzeylerinde yazın ısı depolanması sonucu sıcaklık farkları meydana gelmektedir. Bu durum beton ve betonarme de basınç, genleşme veya büzülmelere sebep olur. Şayet önceden hesaplanmayıp binalara ısı yalıtımı yapılmazsa bu tür hasarların önüne geçmek imkansız olur.

İşte bu sebeplerden  ki; ısı yalıtım malzemeleri kullanarak hem % 50 ye varan  tasarruf sağlamış hem de sağlıklı binalara sahip olmuş olursunuz.