Küresel İklim ve Felaket Raporu: En Çok Artış Gösteren Tehditler Deprem, Su Baskınları ve Kuraklık.

Dünyada risk yönetimi, sigorta ve reasürans brokerliği ile insan kaynakları danışmanlığı konularında faaliyet gösteren Aon’un yayınladığı  2016 Küresel İklim ve Felaket Raporuna göre küresel felaketlerin yarattığı 210 Milyar $’lık ekonomik kaybın bu zamana kadar tespit edilen/kayıtlara geçen kayıplar arasında 7. sırada olduğu belirtildi.

Raporda Japonya ve Yeni Zelanda depremleri sebebiyle rekor kayıp yılı olan belirlenen 2011’den beri devam eden aşağıya inme trendinin de sona ermiş olduğu kaydedildi.

Küresel İklim ve Felaket Raporunda son 10 yılda en çok artış gösteren tehditlerin deprem, su baskınları ve kuraklık olduğu belirtildi. Bu olaylardan 14’ü Amerika Birleşik Devletleri’nde, 11’i Asya-Pasifik ülkelerinde, 3’ü Avrupa, Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde ve 2’si ise Latin Amerika’da meydana geldi.

Küresel İklim Risklerinin yükselmesinin temelinde küresel ısınmanın deniz seviyesindeki yükselişe sebep olması, alışılmışın dışında hava olayları, ısı değişimlerinin yanı sıra küresel nüfus ve göç dalgaları da etkili oluyor.

Rapora göre en fazla insanın hayatını kaybettiği doğal afetlerden biri Lionrock Tayfunu oldu. Çin, Japonya, Güney Kore ve Kuzey Kore’yi etkisi altına alan tayfun, en fazla ekonomik kayba yol açan felaketlerden biri olarak kaydedildi.

Doğal afetler son 10 yılda içinde APAC (Asya-Pasifik) ülkelerinde %35 oranında artış gösterdi. Bunu %20 ile Latin Amerika, %14 ile EMEA ve %10 ile ABD izledi.

2016’da Batı ve Orta Avrupa’da yoğun yağışlar nedeni ile bahar aylarında meydana gelen su baskınları, 2013’ten bu yana meydana gelen doğal afetler içinde en çok zarar veren olay olma özelliğini de taşıyor.

2016 içinde ekonomik kayıplara neden olan toplam 315 farklı olay yaşandı. Bu olayların %70’lik ağırlığını sel, deprem ve ağır hava olayları oluşturdu. Yıl boyunca meydana gelen olaylar arasında Japonya’daki büyük depremler, Amerika ve Karayipler’deki Matthew Kasırgası, Çin, Avrupa ve Birleşik Devletler’deki yıkıcı yaz selleri, Kanada ve Amerika’daki kontrol edilemeyen yangınlar ve Güneydoğu Asya ile Afrika’nın çeşitli bölgelerinde meydana gelen kuraklıklar sayılabilir. Ancak, 2016’daki en kötü olay Nisan ayında Ekvador’da meydana gelen ve en az 673 kişinin ölümüne sebep olan depremdi.

Kaynak: Yeşil Gazete