Isı Yalıtımıyla Enerjiden Tasarruf Edin!

İZODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, "Isı yalıtımı ile doğalgaz faturalarında yüzde 50'ye varan tasarruf elde etmek mümkün" dedi.

Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, "2014 yılında 56 milyar dolar olarak bildirilen birincil enerji tüketiminin yüzde 37'si binalarda gerçekleşti. Binalarda tüketilen enerjinin yaklaşık yüzde 80'i ise ısıtma soğutma için harcanıyor.Toplam tüketimimizde en yüksek paya sahip binalarda ısı yalıtımı ile elde edilecek bir tasarrufa, günümüzde sanayi ve ulaşım sektörleri dahil, aynı yatırım maliyeti ve amortismana sahip hiçbir başka yöntem ile ulaşmak mümkün görünmüyor. Bu konuya tüketici gözüyle bakıldığında da büyük bir verimlilik fırsatı ortaya çıkıyor. Güvenlik ve konforu artırmanın yanı sıra, ısı yalıtımı ile doğalgaz faturalarında yüzde 50'ye varan tasarruf elde etmek mümkün" dedi.

Çevre için de faydalı

Bir araştırma örneği de veren Ertuğrul Şen, “Ülkemizde sadece 2014'te yapılan 65 milyon metrekare mantolamadan 700 bin hane yararlandı ve hane halkı enerji harcaması 650 milyon TL azaldı, 1.2 milyon ton karbondioksit eşdeğeri sera gazında da azalma sağlandı. Tüm bu mantolama çalışmaları ile sektör 900 milyon TL ciroya ulaşırken, yaklaşık 500 milyon TL daha az enerji ithalatı gerçekleşti" diye konuştu.

Binaların yüzde 74’ü yalıtımsız

Türkiye'de yaklaşık 22.5 milyon konut stoku bulunduğu bilgisini paylaşan Ertuğrul Şen, "22.5 milyon konutun yaklaşık 6 milyonu yalıtımlı, 16.5 milyonu yalıtımsız. Yani binaların yüzde 74’ü yalıtımsız ve her 4 konuttan 3'ü enerjiyi boşa harcıyor. Binalarda ısı yalıtımı ile elde edilebilecek tasarrufun yaklaşık yüzde 50 olduğunu düşünüldüğünde, binaların ısı yalıtımlı hale gelmesi ile Türkiye'nin toplam enerji faturasını yaklaşık yüzde 15 azaltılabileceği görülüyor. Isı yalıtımı ile elde edilecek bu oranda bir tasarrufa, sanayi ve ulaşım sektörleri dahil, aynı yatırım maliyeti ve amortismana sahip hiçbir başka yöntem ile ulaşmak mümkün değil açıklamasını yaptı.

Kaynak: Posta Gazetesi