Çatılar Yüzde 26 Enerji Tasarrufu Sağlıyor!

Enerji tasarrufunda yüzde 26 oranında avantaj sağlayan çatı tasarımları, romatizmadan solunum yolu ve deri hastalıklarına, pek çok sağlık sorununun aşılmasını sağlıyor.

Yaşam konforunu artıran çatı tasarımına proje safhasından başlanması, doğru detayların, doğru malzeme ve doğru işçilik kalitesi ile bir sistem bütününde yapılması, sağlıkta, enerjide ve bütçede önemli kazanımlar sağlıyor. Serinleyen havalar, artan yağmurlar, bize mevsimin gerekliliklerini de hatırlatıyor. Kış hazırlıkları içinde şüphesiz kapıların, pencerelerin ve çatıların soğuk günlere hazırlanması da yer alıyor. Günümüzde güvenli, konforlu, onarım gerektirmeyen ve enerji tasarrufu sağlayan çatıların yaygınlaşmasıyla, onarım ve yenileme ihtiyacı azalmış olsa da, hatalı ve eksik uygulamalar kış aylarında büyük zorluklar olarak karşımıza çıkabiliyor. Çatıların aradığımız konforu sunabilmesinin yolu ise doğru çatı tasarımı ve uygulamalarından geçiyor. Bunun için ilk aşamada; binanın proje safhasında çatı tasarımına karar verilmesi ve uygulamaya konulması gerekiyor. 

Çatılar yüzde 26 enerji tasarrufu sağlıyor.

Çatı tasarımının uzun ömürlü, güvenilir, ekonomik çatılar sağlamasının yanı sıra iki önemli getirisi daha var: Sağlık ve enerji tasarrufu. Uygun olmayan çatılar, evlerimizde ve bilhassa üst katlarda nem, küf, akıntıya yol açarak solunum yolu hastalıkları, deri hastalıkları, romatizma gibi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Diğer yandan doğru uygulanan çatılar ısıtma soğutma giderlerini, bakım giderlerini azaltıyor. Enerjinin verimli kullanılmasıyla CO2 gazı salınımı azalıyor ve çevre korunuyor. Araştırmalar, doğru tasarım ve uygulama ile bina genelinde çatılardan yüzde 26’ya varan oranlarda enerji tasarrufu yapabileceğini gösteriyor. ÇATIDER, Çatıda en küçük ayrıntıdan sisteminin bütününe planlama ve uygulamanın titizlikle ve işin profesyonellerince yapılmasını önermekte.

KAYNAK: TOKI