Enerji Kimlik Belgesi 2020 Yılına Ertelendi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, mevcut binalar için 2 Mayıs’tan itibaren zorunlu hale gelecek binalar ve bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme işlemlerinde Enerji Kimlik Belgesi (EKB) aranması şartını 1 Ocak 2020’ye erteledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Buna göre, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği kapsamında her binanın alması gereken ve binaların enerji tüketimi ile karbondioksit emisyon değerlerini gösteren yasal bir belge olma özelliğini taşıyan Enerji Kimlik Belgesi’ne ilişkin çeşitli düzenlemeler yapıldı.

Yapı ruhsatını 2011’den önce alan mevcut binalar için EKB’nin 2 Mayıs 2017 tarihi itibarıyla alınmasının zorunlu olması öngörülüyordu.

Yönetmelikle, “Binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmiş olması şartı aranır. Binanın veya bağımsız bölümün satılması veya kiraya verilmesi safhasında, mal sahibi Enerji Kimlik Belgesi’nin bir suretini alıcıya veya kiracıya verir” maddesine “1 Ocak 2020’ye kadar uygulanmaz” hükmü eklenerek, uygulama ertelendi. EKB vermeye yetkili kuruluşlar, “Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş gerçek veya tüzel kişiler” olarak belirlendi.

Kaynak: www.milliyet.com.tr