Isı yalıtımı iyi olan konuta daha fazla kredi verilecek

Konut kredilerinde önemli bir düzenlemeye gidildi. Daire bazında yüzde 50 enerji tasarrufu sağlayan ısı yalıtımlı binalar için kredi oranında normal dairelere göre yüzde 10'a kadar artış gerçekleştirildi. Bu da 400 bin TL'lik bir dairede peşinatın 40 bin TL düşeceği anlamına geliyor. Türkiye’de 655 bin binanın Enerji Kimliği bulunuyor. Kimlikli binalarda yalıtım malzemelerinden kaynaklı enerji faturaları da yüzde 50'ye yakın düşüyor. Enerji kimliği olan binadan konut alan daha az kredi peşinatı ödeyecek.

Uzun zamandan beridir gündemde olan ve 2020 yılına kadar tüm binalar için zorunlu hale getirilmesi planlanan Enerji Kimlik Belgesi kapsamında çok önemli bir adım atıldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu konut kredilerindeki kredi kullandırma oranlarında değişiklik yaptı. Son düzenlemeyle birlikte ısı yalıtımlı konutların satışında kullanılacak kredi kullandırma oranları artırıldı.

Yüzde 10 arttı

Enerji Kimlik Belgesi bulunan binaların sayısının arttırarak bu tarz konutların da alımını teşvik edecek olan uygulama kapsamında konut alımında yüzde 80 olan kredi kullandırma oranı enerji kimlik belgesi bulunan; enerji performansı A sınıfı olan konutlar için yüzde 90'a, enerji performansı B sınıfı olan konutlar da ise yüzde 85'e çıkarıldı.

400 bin TL'de 40 bin TL peşinat

Binalarda tüketilen enerjiyi yarı yarıya düşürerek enerji faturalarını da azaltan ısı yalıtımlı 400 bin TL'lik bir dairede düzenleme sonrası kullandırılacak kredi 360 bin TL'ye kadar çıkacak. Bu yalıtımsız bir daire için kullandırılan yüzde 80'lik oran baz alındığında 80 bin TL yerine 40 bin TL daha az bir birikimle yani 40 bin TL peşinatla ev alınabileceği anlamına geliyor.

KAYNAK: Yeni Şafak