YALITIMLI BİNALAR 5 KAT DAHA TASARRUFLU

Enerji tasarrufuna tüketiciler de, üreticiler de önem veriyor. Binalardan ve fabrikalardan elde edilecek tasarrufun ülkemize 2023’e kadar 150 milyar lira kazandıracağı öngörülüyor.

Enerji israfını azaltmak için pek çok adım atılıyor. Bu adımların ürün verdiğini belirten Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) İstanbul Şube Başkanı Rasim Mazlum, “Örneğin bizim ‘Enerji Hanım’ ve ‘Enerji Çocuk’ adlı projelerimiz ilgi gördü. Projeler dâhilinde on binlerce kadına ve çocuğa eğitim verildi. Tüketiciler gibi üreticilere de gidildi. Bu sayede sanayide 6,5 milyar lira tasarruf sağlandı. Projelerimiz devam eder ve ilgi görürse ülkemizde enerji sarfiyatı yüzde 25 oranında geriler” dedi.

BİNALARIN TÜKETİMDE PAYI ARTIYOR

Binaların enerji tüketiminde payının giderek arttığını dile getiren Mazlum, şöyle devam etti: “Enerji kullanımında binaların payı yüzde 35. İthal enerjinin 15 milyar doları binalara gidiyor. Eğer mimari ve inşa etabında duyarlı olunur da denetimler itinayla yapılırsa yapıların enerji verimliliği artar. Burada müteahhitlerin ve yerel yönetimlerin rolü çok önemli. Tabii enerji tasarrufu için iktidarın alacağı kararlar da mühim. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından ocak ayında açıklanacak planda yalıtım olsun, dış cephede olsun yeni inşa edilecek binalara önemli kriterler getirilecek. Kuşkusuz bu kriterler enerji faturamızı hafifletecektir.”

TASARRUF ÜLKEMİZİN YARARINA

ENVER’in ‘Enerji Verimli Bina’ projesine değinen Mazlum, “Projeyle binaların 2020’ye kadar Enerji Kimlik Belgesi almalarını hedefliyor, öte yandan yalıtımlı yapıların sayısını arttırmayı amaçlıyoruz. Konu enerji olunca hep petrolden veya doğalgazdan söz ediliyor ama biz ‘gelin enerji kullanımınızı tekrar ele alalım, burada bir iyileştirme yapalım, tasarrufa gidelim’ diyoruz. Bize göre tasarruf ülkemizin, üreticilerimizin ve tüketicilerimizin yararına olur” ifadelerini kullandı.

YALITIMLI BİNALAR 5 KAT DAHA TASARRUFLU

Isı yalıtımlı binalar yalıtımsızlara göre 5 kat daha tasarruflu. Seneler itibari ile binaların metrekarelere ısı tüketimi şöyle:

Sene    Yalıtımsız (KWH)   Yalıtımlı (KWH)

2012          140,5                         44,5

2013          140,5                         44,5

2014          140,5                         35,6

2015          140,5                         35,6

2016          140,5                         28,5

2017          140,5                         28,5

YÜZDE 20 TASARRUF HEDEFİ

Enerji verimliliği ile ilgili strateji belgesine göre 2023’te enerji tüketiminde yüzde 20 tasarruf hedefleniyor. Belgede yer alan hedefler:

-Binaların enerji taleplerini ve karbon emisyonlarını kısmak.

-Yenilenebilir enerjiden yararlanan binaların adedini artırmak.

-Sanayi ve hizmet sektöründe enerji yoğunluğunu ve giderini azaltmak.

-Elektrik üretim, iletim ve dağıtımında verimliliği artırmak.

-Toplu taşımayı artırmak.